INFORMACJE24.co.uk

Jesteś tutaj: Informacje24 Tam byliśmy - Relacje 2 Joe Biden zrezygnował!

Joe Biden zrezygnował!

Trwające od pewnego czasu spekulacje na temat przyszłości Bidena zostały w końcu przecięte. Joe Biden zrezygnował z ubiegania się o ponowny wybór na stanowisko prezydenta USA.

"Uważam, że w najlepszym interesie mojej partii i kraju jest, abym ustąpił i skupił się wyłącznie na wypełnianiu Bidenobowiązków prezydenta do końca mojej kadencji" – oświadczył prezydent USA Joe Biden. Jako swoją następczynię wsparł Kamalę Harris.

Według sondażu przeprowadzonego w USA spora część zwolenników Partii Demokratycznej nie wierzyła w zwycięstwo Joe Bidena w nadchodzących wyborach. Jako powód podawano podeszły wiek oraz problemu zdrowotne.

Nie tylko jednak stan zdrowia mógł skłonić Bidena do rezygnacji. Otóż większość darczyńców wycofała swoje dotacje widząc co dzieje się z prezydentem, który miał ostatnio wyraźne problemy z pamięcią.

Prezydent Joe Biden wsparł swoją zastępczynię Kamalę Harris. „Drodzy Demokraci, zdecydowałem się nie przyjmować nominacji i przez resztę mojej kadencji skoncentrować całą swoją energię na moich obowiązkach jako prezydenta. Moją pierwszą decyzją jako kandydata partii w 2020 r. był wybór Kamali Harris na wiceprezydenta. I to była najlepsza decyzja, jaką podjąłem. Dziś chcę wyrazić moje pełne poparcie i akceptację dla Kamali, która będzie tegoroczną kandydatką naszej partii. Demokraci — czas się zjednoczyć i pokonać Trumpa. Zróbmy to” – napisał na platformie X.

W rozmowie telefonicznej z CNN były prezydent Donald Trump i republikański kandydat na prezydenta USA skomentował, że Biden jako kończy kadencję jako „zdecydowanie najgorszy prezydent w historii kraju”.

Jeszcze dalej posunął się szef komitetu wyborczego Partii Republikańskiej w Izbie Reprezentantów Richard Hudson, który stwierdził, że

„nasz prezydent jest niezdolny do normalnego funkcjonowania. Demokraci o tym wiedzieli i okłamywali naród amerykański, aby to zatuszować. Wyborcy nie wybaczą ani nie zapomną im zdrady swojego zaufania”.

Hudson zakwestionował także zdolność Bidena do pozostania na stanowisku prezydenta Stanów Zjednoczonych.

Aby dodawać komentarze musisz być zalogowany.

prb24.co.uk

• tpob

TVP Polonia24

• tvp

SPK WB

• spk

Połącz się